21 joulukuun, 2018

Paavo RuotsalainenMutta kuka oli Paavo Ruotsalainen

Herännäisyys eli körttiläisyys on Pohjois-Savosta ja Pohjanmaalta 1700-luvulla alkunsa saanut yksi perinteisistä herätysliikkeistä, joka toimii Suomen Evankelis-Luterilaisen kirkon alaisuudessaan. Alunperin jopa hurmoksellisia piirteitä saanut herännäisyys on nykyään maltillinen ja yleiskirkollinen liike. Sille on tunnuksenomaista erityisesti suuret Herättäjäjuhlat, joille kokoontuu usein kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Paavo Ruotsalainen oli tämän kristillisen herännäisliikkeen tärkeimpiä johtohahmoja ja myyttinen hahmo Varpaisjärvellä. Paavo Ruotsalainen syntyi 9.7.1777 ja kuoli 27.1985. Paavo Ruotsalainen oli isänsä suvun puolesta vanhaa savolaista perua ja hänen isänpuoleiset esivanhemmat ovat olleet monta sukupolvea maanviljelijöitä ja talollisia vanhassa Iisalmen seurakunnassa. Nämä esivanhemmat on jäljitetty Onkivesi n:o 3:lla sijaitseneessa Ruotsala-nimisessä talossa. Paavon syntymä-ja lapsuuskoti sen sijaan on ollut Tölväniemen talo, joka on silloisen Iisalmen etelä-osassa kuuluen nykyiseen Lapinlahden seurakuntaan. Vaikka Paavon äidin esivanhemmista ei ole löydetty yhtä paljon tietoa, mutta hänen äitinsä isä, Svahn voidaan jäljittää savolaiseksi.

Paavo Ruotsalainen ei alunperin ollut pappismies, vaan nilsiäläinen talonpoika. Hän oppi 6-vuotiaana lukemaan, ja perehtyi Raamattuun jo nuorena. Paavon ollessa 10-vuotias muutti perhe Sutelan kylään (nyk. Varpaisjärvelle, jossa hän myöhemmin avioitui Briitta Ollikaisen kanssa. Paavon aiheutti kateutta ympäristössään ja miesjoukko tappoi hänen poikansa 1830, luullen häntä Paavoksi. Tapahtumasta aiheutui Paavolle valtava suru. Paavo alkoi etsiä Jumalan armoa jo varhain ja oli kuullut että Jyväskylässä asuva seppä Jaakko Högman osaisi johtaa ihmisiä Jumalan armon tuntemiseen. Seppä Jaakko Högmanin kanssa käytyjen keskusteluiden pohjalta, aloitti Paavo laajan saarnatoimintansa noin vuonna 1901. Paavosta kasvoi herännäisyyden johtaja ja sielunhoitaja, joka vastusti mm. viinaa ja tupakkaa. Liike levisi nopeasti Nilsiän, Kiuruveden, Maaningan, Kuopion, Rautajärven, Nurmeksen, Pielisjärven ja Kaajanin suunnalle. Paavo teki lopulta sielunhoito- ja saarnamatkojaan ympäri Suomea.

Paavo ruotsalainen yhdisti lopulta Savon ja Pohjanmaan herätykset. Paavo oli lisäksi välillä napit vastakkain muiden herätysliikkeiden kanssa ja tuomittiin sakkoihin hartauskokouksistaan vuonna 1838-39 Kalajoen käräjillä. Vuonna 1847 Paavo alkoi sairastella ja kuoli Nilsiän Aholansaaressa vuonna 1852.

journal-blog