tammikuu 15, 2023

Tutustu Varpaisjärven kyliin

Varpaisjärveltä löytyy monta mielenkiintoista kylää: Urimolahti, Syvärinpää, Sutela, Pitkälänmäki, Petäys-Paloinen, Lukkarila, Kärsämäki, Korpijärvi, Karsanlahti, Juminen ja Jonsa. Tutustumme tässä artikkelissa hieman lähemmin muutamiin näistä kylistä.

Lukkarila

Monet Lukkarilan tapahtumista pidetään kylän hirvikämpällä. Kämppää voidaan hyödyntää monenlaisessa virkistyskäytössä vuoden ympäri, minkä lisäksi se soveltuu hyvin erilaiseen majoitus-, juhla- ja kokouskäyttöön. Kuopiosta ajomatka Lukkarilan hirvikämpälle on vain noin tunti, joten hirvikämppä on hyvä vaihtoehto myös kuopiolaisille majoittujille tai vaikkapa kuopiolaisten yritysten tykypäiväkohde. Kämpästä löytyy hyvä sauna ja kämpän ympäristö tarjoaa upeita luontoelämyksiä sekä mahdollisuuden nauttia hiljaisuudesta ja omasta rauhasta.

Hirvikämpän lähiympäristössä voi harrastaa esimerkiksi geokätköiluä, vaellusta, patikointia, luontoretkeilyä, sienestystä, marjastusta, lumikenkäilyä, hiihtoa sekä luonnon ja sen eläinten tarkkailua sekä lintubongausta. Hirvikämpän vuokra on varsin kohtuullinen, talvikaudella eli marras-huhtikuussa kämpän vuokraaminen maksaa 70 euroa per vuorokausi ja minimivarausaika on kaksi vuorokautta. Kesäkaudella eli touko-lokakuussa hinta on sama, mutta minimivarausaikaa ei ole.

Syvärinpää

Syvärinpäässä järjestetään monenlaisia tapahtumia ja alueen tapahtumakalenteri näyttää yllättävänkin aktiiviselta! Alueella järjestetään esimerkiksi matkailu- ja tapahtuma-alaan liittyviä gaaloja sekä erilaisia bileitä, kuten Ravintola Kunkussa järjestettävät Waahtobileet.

Juminen

Jumisen Maamiesseura järjestää Jumisen alueella esimerkiksi erilaisia keikkoja ja tansseja. Jumisen Maamiesseuralla on jopa oma talo, jonka historia juontaa juurensa vuoteen 1953 asti. Tuolloin talo pystytettiin sen nykyiselle paikalle. Rakentamiseen käytettiin vanhan työväentalon hirsiä, joita tuotiin paikan päälle Luotosenkoskelta. Maamiesseura perustettiin jo 1937, ja omasta maamiesseuran talosta oli haaveiltu jo pitkään. Unelmista tuli onneksi lopulta totta ja Jumisen Maamiesseuran talosta päästää nauttimaan yhä tänäkin päivänä!

Jumisen tansseista tuli legendaarisia jo 1960-luvulla. Tuolloin saatettiin järjestää jopa lähes 70 tanssit vuodessa! Monille pareille Jumisen tanssit olivatkin ihka ensimmäiset tanssit yhdessä parina ja monet parit myös tapasivat toisensa kyseisissä tansseissa. Nykyisin talo on niin fiinissä kunnossa korjausten ja kunnostusten myötä, että tanssien lisäksi talossa järjestetään esimerkiksi häitä ja syntymäpäiväjuhlia. Talossa voidaan järjestää myös erilaisia koulutustilaisuuksia. Kaunis luonnonläheinen rauhallinen ympäristö tarjoaa oivalliset puitteet uuden oppimiselle ja opettamiselle.

journal-blog