syyskuu 10, 2022

Tule ihailemaan Varpaisjärven ainutlaatuisia maisemia

Lähdetään Varpaisjärvelle Pohjois-Savon maakunnan sydämeen. Pohjois-Savon silmiä hivelevän kauniit, mutta äärimmäisen jylhät maisemat kutsuvat vaeltamaan, retkeilemään, veneilemään ja nauttimaan luonnon täydellisestä rauhasta. Varpaisjärvi kuuluu nykyään Lapinlahden kuntaan, mutta ennen liittämisvuotta 2011 pikkuinen Varpaisjärvi oli itsenäinen kunta. Tällä hetkellä Varpaisjärvellä asuu noin 2 900 henkilöä.

Matkailu Lapinlahden Varpaisjärven jylhän kauniisiin maisemiin on ollut suosittua jo vuosien ajan. Kulttuurimatkailun suunnannäyttäjänä toimi alun perin Savo-Karelia Art -hanke ja upeaa työtä jatkoi Ylä-Savon perinnevaellus -hanke. Nykyään Varpaisjärven kylään ja Lapinlahden kuntaan voi tutustua sekä verkossa että tulemalla kylään Varpaisjärvelle. Varpaisjärven tunnetuksi tekemistä hoidetaan tällä hetkellä Tarinat Elämään -kulttuurimatkailuhankkeen avulla.

Kaunis luonto ja hyvät liikenneyhteydet

Varpaisjärvelle pääset lomailemaan tai vaikkapa asumaan kätevästi mistä tahansa “Suomen kolkasta.” Varpaisjärven länsipuolella kulkeva valtatie 5 tuo sinut helposti perille! Jos alue on sinulle entisestään vierasta, niin ei hätää navigaattori, juna tai bussi oman auton lisäksi tuovat mukavasti perille. Lapinlahden Varpaisjärven lähellä suurimmat kaupungit ovat sitten jo monille tuttuja, kuten muikkukukoistaan ja Puijosta kuuluisa Kuopio sekä Olvin panimomuseosta että upeasta kulttuurikeskuksestaan tunnettu Iisalmi.

Halloween-juhlat Varpaisjärvellä?

Pienenä paikkakuntana Varpaisjärvi haluaa tarjota sekä omille paikkakuntalaisille että kunnassa vieraileville henkilöille erilaisia virkistystapahtumia. Tapahtumia järjestetään ympäri vuoden, joten miten olisi Pohjois-Savon maakunnan omat Halloween-juhlat?

Irlannin kautta Yhdysvaltoihin aikoina saapunut Halloween-juhla on saavuttanut viime vuosina suurta suosiota suomalaisissa kodeissa. Syksyn pimeyteen kuuluva iloinen meno ja meininki, herkulliset ruoat halloween-tyyppisine jälkiruokineen, juhlaan sopiva ohjelma ja yhdessä tekeminen tekevät suomalaisista erittäin taitavia juhlien järjestäjiä. Milloin sinä olet viimeksi juhlinut Halloween-riehan merkeissä? Entä oletko jo hankkinut itsellesi ja läheisillesi hauskat halloween naamarit?

Halloween-kutsuille valmistautuminen on nykyään hyvin helppoa. Halloween naamarit, naamiaisasut, karkit, servietit ja kaikki muu juhlaan kuuluva on nykyään helppo hankkia netistä. Verkossa on tarjolla runsaudenpulaa, kuten miten olisi esimerkiksi Mad Goblin Overhead Halloween naamari tai vaikkapa hieno El Wire Pääkallo LED Naamari?

Netissä suositut Halloween naamarit ovat tarjolla jokaiseen makuun, joten niihin kannattaa tutustua jo ennen varsinaista juhlapäivää!

Tiesitkö, että Lapinlahdessa kunnassa Varpaisjärven kylässä toinen toistaan pelottavimmat halloween naamarit ja erilaiset juhla-asut pääsevät hienosti oikeuksiinsa. Varpaisjärven luonnon kauneutta ei nimittäin voita mikään, siksi Halloween juhlat sopivat juuri Varpaisjärvelle yhtä hyvin kuin se kuuluisa nenä päähän. Ei siis ihme, että juuri Varpaisjärven maisemia luonnehditaan ainutlaatuisiksi ja koko kylä tunnetaan mykistävänä “Suomen Gran Canyonina.”

Matkailijaa Varpaisjärvellä odottavat muun muassa erinomaiset uimarannat lämpöisine vesineen, Huuhkajan kierros -luontopolku ja aivan ihana Väisälänmäen kulttuuri- ja luontopolku. Huuhkajankierros tarjoaa mahdollisuuden levähtää välillä viihtyisällä Laavulla ja Väisälänmäellä pääset näkötornin ja kodan lisäksi maistelemaan 4H-järjestön kahvia ja leivonnaisia viihtyisässä Karjamaja-kahviossa.

Ja jottei totuus unohtuisi – niin kirsikkana kakun päällä on vielä jotakin koettavaa, tiedätkö mitä? No, sehän on tietysti nimestään kuuluisa Helvetin kattila. Sanan varsinaisesta merkityksestä ei kuitenkaan ole suinkaan kysymys, vaan Helvetin kattila tarkoittaa 600 metriä pitkää ruhjelaaksoa, joten kävelyyn kannattaa varata mukavat tossut mukaan! Ruhjelaakson päässä on huikean syvä louhikkoinen rotko, joten paikallinen opas mukana tekee luontokävelystä entistä mukavamman. Luonnon huikeita nähtävyyksiä ihaillessa kannattaa ehdottomasti tutustua myös Erikoismetsään, josta löytyy muun muassa puuliiteri, laavu ja kompostorikäymälä.

Tule sinäkin siis kokemaan ainutlaatuinen Varpaisjärvi kaikessa komeudessaan, varaa aikaa tutustumiseen ja saavun paikan päälle yksin tai yhdessä läheisten kanssa. Tulet varmasti viihtymään, joten sisällytä Lapinlahden Varpaisjärvi matkaohjelmaasi jo tulevaa lomaasi silmällä pitäen. Nauti ja viihdy – tervetuloa!

journal-blog