tammikuu 12, 2019

Koskenniemen seuratupa – perinteitä kunnioittaen

 

Perinteitä ja kulttuurihistoriaa kunnioitetaan ja vaalitaan Varpaisjärvellä sinnikkäästi. Taajaaman asukkaat ovat ylpeitä historiastaan ja perinteistään. Ylä-Savossa on useita kulttuurihistoriallisesti merkittäviä kohteita, joista erityinen helmi on Koskenniemen seuratupa.

Koskenniemen seuratupayhdistys ry on perinneyhdistys, joka perustettiin vuonna 1977. Sen päätehtävänä on pitää yllä ja hoitaa Koskenniemen seuratupaa, jonka lisäksi yhdistys pitää yllä Paavo Ruotsalaisen mainetta vaalien hänen perintöään. Paavo Ruotsalainen on merkittävämpiä Varpaisjärveläisiä kuuluisuuksia, joka on 1800-luvulla alkaneen herätysliikkeen perustaja- ja johtohahmoja.

Seuran toiminta on erityisesti keskittynyt Koskenniemen seuratuvan ja sen ympäristön rakentamiseen ja vaalimiseen, jonka toiminnan keskiössä on perinteiden ylläpito sekä kunnian osoittaminen Paavo Ruotsalaisen elämäntyötä kohtaan. Tuvalla järjestään paljon hengellisiä tilaisuuksia, muun muuassa seuroja, mutta pidetäämpä myös Varpaisjärven maineikkaat juhannustanssit tuvalla. Tilan vuokrausta yksityistilaisuuksiin kannattaa myös tiedustella,

Seuratupayhdistys on pani aluilleen vuosituhannen alussa hankkeen, jonka tarkoituksena oli rakentaa taival Paavon Varpaisjärvellä sijainneiden asuinpaikkojen välille, jotta matkailijat pääsisivät tutustumaan paikalliseen historiaan sekä tekemään Paavon perintöä tunnetuksi. Tämän ainutlaatuisen hankkeen tarkoitus on konkretisoida paikallista historiaa, hauskalla tavalla. Reitti valmistui vuonna 2000, ja pitää sisällään opasteita, taukopaikkoja. Reitti soveltuu oivallisesti ulkoilijoille, jolle on helppo lähteä vaikka koko perheen voimin. Reitti alkaa koskenniemeltä, josta on saatavilla helpot opasteet matkalle lähtemiseksi.

Lisätietoja:

Koskenniemen seuratuvan löydät osoitteesta:

Varpasentie 435, 73200 Varpaisjärvi

journal-blog