helmikuu 19, 2018

Varpaisjärvi pääkaupunkilaisen silmin

 

Pääkaupunkiseudulla asuva eksyy harvoin Pohjois-Savoon ja Varpaisjärvelle ellei alueella ole sukusiteitä tai kesämökkiä. Tämä ei tee taajamasta kuitenkaan huonompaa vaan päinvastoin, se ainoastaan lisää paikan tunnelmallisuutta. Varpaisjärvi on kohtalaisen pieni paikka, mutta taajaamasta ei siltikään näytä puuttuvan mikään.

Ensisilmäyksellä Varpaisjärvellä muualta saapunut kiinnittää huomion sen rauhaan. Alueelta puuttuvat ihmispaljaudet ja ruuhka. Ihmiset näyttävät nauttivan elämästään, ilman jatkuvaa kiirettä ja stressiä. Ihmisillä on aikaa toisilleen ja ihmiset tervehtivät toisiaan. Paikan rauha on pitkälti sidoksissa ympäröivään upeaan luontoon, jonka arvon ymmärtää helpommin kun sen keskellä ei elä. Varpaisjärvellä sijaitsevan Helvetin Kattila on mykistävä kokemus kun sen ensimmäistä kertaa kokee. Sitä voisi pitää eräänlaisena Suomen Gran Canyonina, josta uhkuu luonnon voima. Sen mahtavat kallioseinät ovat mykistäviä ja tekevät suuren vaikutuksen vierailijaan. Tämän luonnonihmeen paikanhengestä saa erityisen oivallisen käsityksen jos päättää telttailla alueella ja viipyy vähän pitempään. Kotimaanmatkailussa  on tyyli ä!

Varpaisjärveltä löytyy myös charmikas Esson baari, joka saa hymyn nostalgikon suupielille. Varpaisjärven ehdoton valtti on sen suomalaisuus, jota erityisesti heijastaa vanhemman rakennuskannan kauneus ja herkkyys. Suomalaisuutta myös arvostetaan alueella, ja paikalliset asukkaat ovat ylpeitä perinteistään ja savolaisuudestaan. Varpaisjärvellä ei kärsitä juurettomuudesta vaan ihmiset ovat ylpeitä kylästään. Puhdas ilma ja rauha, jotka niin monesta maailman paikasta puuttuvat, ovat Varpaisjärvellä itsestään selvyys.

journal-blog