huhtikuu 5, 2019

Mikä ihmeen Varpaisjärvi?

Varpaisjärvi on paikka, jolla on paljon tarjottavaa, mutta joka on tästä huolimatta jopa monelle suomalaiselle tuntematon paikka – puhumattakaan ulkomaalaisista turisteista, joista monikaan ei ole koskaan edes kuullut koko paikasta. Kerromme tässä artikkelissa, mistä Varpaisjärvi on tehty.

Mistä Varpaisjärvi löytyy?

Varpaisjärvi sijaitsee Lapinlahdella, Pohjois-Savon maakunnassa, tarkemmin sanottuna maakunnan pohjoisessa osassa. Aikaisemmin Varpaisjärvi oli itsenäinen kunta, mutta nykyisin se on taajama. Taajaman länsipuolelta löytyy valtatie 5, suunnilleen 19 kilometrin päässä. Varpaisjärven naapurissa sijaitsevat Nilsiä, Lapinlahti, Siilinjärvi, Rautavaara sekä Sonkajärvi.

Mitä Varpaisjärvellä voi nähdä ja kokea?

Varpaisjärvi on tunnettu monista järvistään. Suomen sanotaan olevan tuhansien järvien maa ja Varpaisjärvi edustaakin tässä suhteessa palaa parhainta Suomea. Eräs alueen järvistä on Varpanen.

Varpaisjärvellä toimii peruskoulu, joka löytyy kirkonkylältä. Lisäksi alueelta löytyy kyläkoulu sekä kansalaisopisto, kirjasto, keskusurheilukenttä ja liikuntahalli. Alueella tuotetaan raaka-aineita, minkä lisäksi elinkeinoelämän puolella on keskitytty jatkojalostukseen.

Alueelta löytyy monenlaisia näkemisen arvoisia nähtävyyksiä, kuten Josef Stenbäckin suunnittelema, vuonna 1904 valmistunut kivikirkko sekä Varpaisjärven kotiseutumuseo. Aivan erityisen mielenkiintoiseksi alueen tekee se, että alueella on ollut asutusta muinaisista ajoista lähtien, ja että näistä muinaisista asuinpaikoista on vielä edelleenkin nähtävillä merkkejä.

Myöskään alueen ruokakulttuuria ei kannata jättää huomiotta eikä kulinaristikaan jää vaille uusia elämyksiä. Alueelta löytyy nimittäin monia toinen toistaan herkullisempia perinneruokia, kuten uunipaisti, “hillapuuro” sekä sienisalaatti.

Vinkkejä loman suunnitteluun Varpaisjärvellä

Lukuisien järvien alueena Varpaisjärvi on erinomainen alue rentouttavaa mökkilomaa silmällä pitäen. Järven rannalla voi kokea palan parasta Suomea! Jos lomabudjettisi on pieni, kannattaa harkita erilaisia rahoitusvaihtoehtoja, kuten https://www.freedomrahoitus.fi/ loman rahoittamiseksi. Jos heittäydyt oikein kunnolla lomamoodiin ja haluat nauttia alueen upeista maisemista kerta toisensa jälkeen, ehkäpä haluat hankkia alueelta jopa oman mökin kauniin järven rannalta. Tällöin erilaiset rahoitusvaihtoehdot voivat olla erityisen tärkeitä unelmien toteuttamiseksi. Tästä huolimatta unelmien realisoimisessa kannattaa olla realistinen, eikä omia maksuvalmiuksia kannata ainakaan yliarvioida.

Mökkeilystä innostuneiden matkailijoiden lisäksi Varpaisjärvi on hyvä vaihtoehto matkailijoille, jotka haluavat tutustua muinaishistoriaan. Alueella on ollut asutusta erityisen pitkään ja historiasta kiinnostuneelle matkailijalle tämä fakta tarjoaakin monia mielenkiintoisia vaihtoehtoja.

Jos olet erityisen kiinnostunut erilaisista ruokakulttuureista, voi Varpaisjärvi jälleen tarjota parastaan. Lähde tutustumaan alueen perinneruokiin ja maistele rohkeasti erilaisia makuja. Kaiken kaikkiaan tämä suurelle yleisölle tuntematon paikka tarjoaa yllättävän paljon erilaisia mahdollisuuksia rentouttavan loman viettämiseen. Ennen kaikkea se on paikka, jonne voi paeta kiireistä arkea ja ottaa hetki rennosti!

Ketkä kuuluisat henkilöt ovat kotoisin Varpaisjärveltä?

Varpaisjärvi on tarjonnut ponnahduslaudan yllättävän monelle kuuluisuudelle. Esimerkiksi Cosmo Jones Beat Machine -yhtye perustettiin alueella 1998. Yhtye soittaa rockia ja bluesia. Varpaisjärveltä ovat kotoisin myös sellaiset kuuluisuudet kuin Lasse Koistinen, Simon Livson, Joonas Riekkinen, Wille Riekkinen, Ruuna Reipas sekä Jukka Voutilainen. Näistä muut kuuluisuudet ovat ihmisiä, mutta Ruuna Reipas on juoksulahjoistaan kuuluisa hevonen. Itse asiassa Ruuna Reipas oli omalla alallaan niin erinomainen, että vuosien 1958-1960 aikana se oli Suomen parhaiten ansainnut hevonen! Varpaisjärven luonto onkin varmasti tarjonnut Ruuna Reippaalle erinomaiset puitteet harjoitella ja kehittyä alansa parhaaksi!

journal-blog